SUGÁRTERÁPIA FEJLESZTÉS – LINAC 2 BUNKER – PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KLINIKAI KÖZPONT – ONKOTERÁPIÁS INTÉZET

PROJEKT LEÍRÁSA

A meglevő sugárterápiás épületnek a Szülészeti Klinika felé történő meghosszabbításával alakult ki az új kubatúra. A földszinti padlóvonal továbbvitele jelentős föld- és sziklamunka elvégzését is szükségessé tette, mivel a Szülészeti Klinika és az Onkoterápiás Intézet egyaránt a Mecsek oldalában fekvő meglehetősen lejtős területen fekszik. Ez az adottság határozta meg az építészeti tömegformálást. A fejlesztés kiviteli tervei 2004-ben készültek el, az építkezés 2005-ben zajlott. Ezt követően 2010-ig kellett várni a folytatásra, amikor is közbeszerzési pályázaton a Varian cég egy csúcstechnológiájú, 18 MeV energiájú gyorsító telepítésére és a szerkezetkész bunker befejezésére kapott lehetőséget. Az új technikához, új belsőépítészeti megjelenés kialakítását is vállalták, melynek keretében, a Műterem Stúdióval közösen elkészítettük az új terveket.

A besugárzó bunker falainak pasztel színe, az északi fal strukturált felületű természetes kő burkolata a bútorok, és a szerelőtér elválasztó falának fa hatású felülete otthonosabbá varázsolja a terjedelmes besugárzó berendezéssel megtöltött teret. Az természetes bevilágítás hatását keltő világító panelek és a beépített hangszórókból szóló halk zene nyugalmat ad a kezelések közben fekvő betegek számára.

BERUHÁZÁS VOLUMENE

Össz. alapterület:                     450 m2

Össz. költség: kb.                     1.500 MFt

ÜZEMELTETŐ

PTE KLINIKAI KÖZPONT

SZAKÁGI TERVEZŐK:

Építészet             Varga Tamás DLA

Belsőépítészet     Szilágyi Balázs

Orvostechnológia Kerese János

Sugárvédelem      Dr. Ballay László

Gépészet             Dankó Zoltán

Elektromos          Somlai Zoltán

Statika                 Bősze Béla