SEMMELWEIS EGYETEM VÁROSMAJORI SZÍV- ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA HIBRID MŰTŐ

PROJEKT LEÍRÁSA

A Klinika Acsádi Ignác utcai oldalán levő központi műtőblokkjának az úgy nevezett összekötő épületben levő 2 műtőjének megszüntetésével és a műtőblokk ezen részének átalakításával egy világ-színvonalú szívsebészeti hibrid műtőt alakítottunk ki. A tervezés során a legkorszerűbb hibrid műtő kialakítására vonatkozó irányelveket és műszaki megoldásokat követtük.

Az intervenciós beavatkozásokat az egyik legkorszerűbb önjáró C karos GE Discovery IGS 730 angiográfiás berendezés támogatja. A műtő informatikai és multimédiás rendszere a Steris cég terméke, amely minden igényt kielégít. Valamennyi a műtőben használt képalkotásra alkalmas készülék képi információin túl, a klinika bármely részéről, de akár más klinikáról érkező képi adatot fogad, tárol, továbbít. E mellett a műtőben felszerelt digitális video kamerák képeit is fogadja, tárolja, szükség esetén továbbítja.

A műtétek megvilágítása egyedülállóan fejlett LED-es fényforrásokkal szerelt, a lamináris légvezetésre tervezett műtőlámpákkal megoldott, melyek közül az egyik egy HD felbontású digitális kamerát is tartalmaz.

A műtőben az éppen ott folyó tevékenységhez igazodó hangulati megvilágítás készült, amely az altatás, a műtét, a képerősítős beavatkozás, az ébresztés vagy akár a takarítás igényeihez igazodva változtatja fényerejét és színét.

BERUHÁZÁS VOLUMENE

Össz. alapterület:                     160 m2

Össz. költség: kb.                     860 MFt

ÜZEMELTETŐ

Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika

SZAKÁGI TERVEZŐK:

Építészet: Tasch Péter, Molnár Tibor
Tartószerkezet: Gurubi Imre, Becker Ádám
Belsőépítészet: Kerecsényi Zsuzsanna
Orvostechnológia: Kerese János
Sugárvédelem: Dr. Ballay László
Gépészet: Réti János
Elektromos: Ritzl András, Kajtán László