PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM KLINIKAI KÖZPONT – ONKOLÓGIAI INTÉZET ÚJ ÉPÜLET

PROJEKT LEÍRÁSA

Az Onkológiai Intézet új épülete a Szülészeti – Onkológiai telephely Édesanyák útjai bejáratánál, az 1930-as években épült déli szárny helyén épület fel. Az új épület közvetlenül kapcsolódik sugárterápiás központhoz.

Az új 4 szintes épületben az orvosszakmai igényeket kielégítendő, helyet kaptak az ambuláns szakellátás egységei, ambuláns terápiás helyiségek, mint a 28 férőhelyes infúziós kezelő, 55 ágyas fekvőbeteg ellátó osztály, a Sugárbiológiai Tanszék a laborjával, valamint egy az össz klinikai igényt lefedő, a Gyógyszerészeti Intézet irányítása alá eső citosztatikus kevérinfúzió előállító labor.

Az épület 3 oldalról telekhatáros, az adottságai miatt döntően kelet, nyugati homlokzati tájolásokkal.

Megközelítése az Édesanyák útja felől, a mélyföldszinten kialakított, déli irányba nyitott főbejáraton át lehetséges. Ugyanezen a szinten egy az épület alatt húzódó áthajtó teszi lehetővé a betegszállító, valamint a kisteherautós áruszállító járművekből a fedett térben történő be illetve kiszállást, és a rakodást.

A citosztatikus kevérinfúzió előállító labor gyártórésze a gyógyszerbiztonsági előírásoknak megfelelően kialakított „tisztatér”. A személyzet bejutása ú.n. kényszerzsilipeken át történik, míg az anyagok, eszközök be és kiadása elkülönített, aktív zsilipszekrényeken megoldott. A gyártás számítógéppel támogatott, ú.n. CATO rendszerrel működtetett Biosafe lamináris fülkékben folyik.

BERUHÁZÁS VOLUMENE

Össz. alapterület:                     3370 m2

Össz. költség: kb.                     1150 MFt

ÜZEMELTETŐ

Pécsi Tudományegyetem

Klinikai Központ

SZAKÁGI TERVEZŐK:

Építészet: Varga Tamás DLA
Tartószerkezet: Bősze Béla
Orvostechnológia: Kerese János
Sugárvédelem: Dr. Ballay László
Gépészet: Dankó Zoltán
Elektromos: Labádi Mihály
Út, külső közmű: Gyimesi József